Interview med KIP TV MAJ 2020

 

OM

Helle Bertram, f. 1971, er en dansk forfatter bosat i Nykøbing Falster. Hun debuterede i 2015 med ”Troværdighed kommer indefra – sådan skaber du troværdighed i professionel kommunikation” fra Handelshøjskolernes Forlag. I 2020 udkom hendes første skønlitterære bog novellesamlingen ”KORT”, der med ti tekster på hver 800 ord slår ned på livet i provinsen. KORT blev udsendt i 2. oplag en måned efter udgivelsen.

Helles fokus er ofte på alt det almindelige; havnen, avisen, generalforsamlinger og fødselsdage og der er både en stor kærlighed til livet og hverdagen og et skarpt blik for det skæve og nogle gange syrede i hverdagen. Det seneste år har hun rejste til en række byer i Danmark med ”litterære saloner”, hvor hun læser op for publikum og ud af samtalen kommer der en ny tekst, der karakteriserer ”stedets væsen” eller i hvert fald et bud på, hvad der er særegent netop det sted. Det blev i 2021 til podcastserien ”Der, jeg er” med tekster fra henholdsvis Gedser, Vejringe, Nykøbing Falster og Fejø. Disse saloner blev arrangeret i samarbejde med QLF (Quality Lolland-Falster). Projektet omfatter også en række litterære saloner i Skælskør, Møn, Hejls, Alken, Rudkøbing, Gamborg, Aalborg og Svaneke, hvor publikum også her inddrages i en samtale om netop deres sted og hvad det betyder, for det liv, de lever. Hver salon arrangeres i samarbejde med en lokal kulturaktør oftest i kulturhuse, koncertsteder eller lignende. KANT har fået god pressedækning og en enkelt er transmitteret på kanalen KIP-TV, så man kan se et eksempel på en salon her; https://www.youtube.com/watch?v=t1Hj0AhAyTA

Projektet har titlen KANT og udgives som bogværk sammen med kunstfotograf Carina Sivager i begyndelsen af 2022 med støtte fra Statens Kunstfond.

Mange af teksterne former sig under gåture og Helle Bertram har i flere år beskæftiget sig med sammenhængen mellem at gå og skrive. Det er blevet til mange kilometer på Lolland-Falster og en række nye tekster, der nu udgives under titlen ”SPOR” i samarbejdet med Sydhav Forlag. Disse tekster giver eksempler på de erkendelser og erindringer, som den lange gåture alene kan give og SPOR består derfor af personlige nedslag i forfatterens eget liv. Bogen følges op af en guide, der viser læseren, hvordan han eller hun selv vil kunne bruge gåturen som katalysator for at skrive. Sydhav Forlag og Helle Bertram tilrettelægger i 2022 en række retreats, der tiltrækker publikum fra hele landet til at bruge Lolland-Falster som base for denne proces fx på Maribo Kloster med guidede skrive-sessesions, gåture og feedback på teksterne.

Helle Bertram er uddannet cand.mag i Nordisk litteratur og sprog samt virksomhedskommunikation. Hun arbejder til daglig i Guldborgsund Kommune som chefkonsulent. Hun har i 2020 deltaget i Gladiators Forfatterskole og er medlem af Dansk Forfatterforening.

 
TAL med Yahya Hassan, Masken, 2013.jpg

TALK MED YAHYA HASSAN
MASKEN, 2013